Histories of Popular Music- esseen arvosana olikin sitten positiivinen yllätys: A3! Kun muut opiskelijat kertoivat saaneensa D:tä ja C:tä, olin varma, että vähintäänkin repuutin. Toisin kävi, ja olin siitä tosi iloinen.
Jouduin väsäämään myös Subcultures & Scenes- kurssilla esseen. Vaikka siinäkin oli pirusti hommaa, oli helpompi lähteä kirjoittamaan, kun tiesi, mitä esseeltä haetaan. Aiheena oli tutkia erilaisia teorioita alakulttuureista, miten nämä tutkimukset/ teoriat ovat syntyneet, ja sitten yhdistää teoriat johonkin valitsemaansa alakulttuuriin. Itse aioin tehdä esseen goottikulttuurista, mutta kun menin kirjastoon, kaikki siihen liittyvät kirjat oli jo lainassa - ilmeisesti joku muukin oli valinnut saman aiheen. Etsin sitten summan mutikassa aiheen, mistä löytyi tarpeeksi lähdekirjoja - dancehall. Toisaalta, olen aina ollut kiinnostunut reggae- kulttuurista ja rastafari- liikkeestä, joten dancehall liippasi tosi läheltä. Kävin näyttämässä esseetä opettajalle päivää ennen palautusta, ja hän sanoi, että olin ymmärtänyt tehtävänannon täydellisesti. Sanarajoitus oli 2000 sanaa, itselläni oli siinä vaiheessa 2700 sanaa, mutta opettaja sanoi, että mikäli essee on hyvin kirjoitettu, häntä ei haittaa vaikka sanamäärä ylittyy. Onnistuin lopuksi kuitenkin typistämään esseen 2300 sanaan.
Hihkuin jo riemusta palauttaessani esseetä, että "tää olikin sitten viimeinen pirun essee, mitä joudun täällä tekemään!"... riemuitsin vähän turhan aikaisin. Huomasin viime viikon alussa, että meidän pitää kirjoittaa Live Music Production- kurssilla myös 2000 sanan essee 9.4 mennessä. Mutta ilmeisesti se saa olla suht vapaamuotoinen, kun kerran on kyse omasta roolista tapahtumatuotannon ryhmässä, ja enemmän keskittyy livemusaprojektiin, ja miten se onnistui.
Meidän kohdalla tapahtuma meni ihan kivasti, kauheasti ei jengiä saapunut paikalle, mutta oli tosiaan sunnuntai ja nyt on lomat, joten paikkakunnalla on muutenkin hiljaista. Mulla ja Jakella meni koko ryhmätouhuun vähän hermot. Yksi ryhmästä oli ulkomailla koko loman alun ja tuli takaisin keikkapäivänä, toinen oli kotikaupungissaan, kolmas teki työharjoittelua toisessa kaupungissa ja neljäs asuu Isle of Wightilla, ei muutenkaan osallistunut ryhmätapaamisiin ja sen netti oli rikki. Pisti silloin tällöin viestiä meidän facebook-ryhmään ja pyys jengiä tekstaamaan sille, missä mennään... eikö se puhelin toimi myös toiseen suuntaan?
Minä ja Jake sitten päätettiin ottaa homma haltuun viikkoa ennen tapahtumaa: mä hoidin markkinoinnin siltä osin, mikä oli mahdollista (facebook- eventin päivitys tietyin väliajoin, tapahtumakalenterit yms.), tehtiin aikataulu sunnuntaille ja infottiin bändejä siitä. mä kirjoitin lehdistötiedotteen ja otin kuvakaappauksia kaikista nettisivustoista, missä saatiin näkyvyyttä tapahtumalle (portfolioon), Jake listasi kaikki musakamat, mitä meillä oli käytössä jne. Perjantaina hain koulusta äänityslaitteen, jotta saatiin keikat narulle. Meillä kahdella oli kaikki hallussa, kompattiin toisiamme koko ajan ja infottiin, missä mennään. Haettiin julisteet ja käytiin niitä laittamassa kauppojen ikkunoihin, kouluun ja muualle, minne saatiin lupa.
Simon Says |
Skylarks |
Demojen kanssa mennään hissukseen, ollaan kehitelty rumputaustoja ja Sam on ilmeisesti katsellut jo jotain kitarasovituksia kappaleisiin. meitä ei muuten olekaan kolmea, opettaja sanoi että työ pitää tehdä pareittain, joten Jake (joka liittyi meidän ryhmään myöhemmin) etsi itselleen uuden parin ko. tehtävää varten. Tein vähän aikaa sitten kolmannen demon, ja lähetin sen Samille, tuotetaan varmaan sekin tässä kurssin ohella, kun kerran voidaan käyttää studioita opiskelutöihin ja meillä on sama rumpali kaikissa biiseissä. Aikaa on kuitenkin toukokuun loppuun, pitää keskittyä muihin kouluhommiin tällä hetkellä, joiden deadline on huhtikuussa. Lopetin tupakanpolton parisen viikkoa sitten, joten varmasti huhti-toukokuussa äänikin toimii huomattavasti paremmin!
Music & Audio Post Production- kurssilla edetään myös melko hitaasti, senkin tehtävän deadline on vasta toukokuun puolessa välissä. Valittiin kolme videota, ja jokainen otti tehtäväkseen hoitaa yhden videon äänet, ainakin alustavasti. Mun video on nimeltään "Destiny", animaatio, missä mies herää aamulla töihin ja jää epähuomiossa auton alle. Hän herää sen jälkeen uudelleen samaan aamuun nähden itsensä jäävän auton alle, ja yrittää estää sen, mutta epäonnistuu. Hän herää aina uudelleen ja uudelleen ja lopulta onnistuu estämään oman kuolemansa. Oon kasannut taustamusiikkia jo eri kohtiin videota. Kirjoitin kohtauslistan missä on kaikki tarvittavat ääniefektit, ja olen sitä listaa käyttäen kasannut ääniefektejä eri lähteistä (cd:t, netti). Seuraavaksi alan lyömään efektejä paikoilleen, jonka jälkeen pitää miettiä, mitä muita ääniä siihen tarvitaan, ja kerätä niistä oma listansa. Käydään sitten ryhmän kanssa äänittämässä kaikki videoihin tarvittavat äänet kimpassa.
Olen myös hakenut töitä täältä, tuloksetta, mutta ajattelin silti valaista, miten täkäläisen verokortin kanssa toimitaan: Varataan aika haastatteluun Jobcentre Plus:n kautta. Mikäli tietää, että luultavasti tulee jossain vaiheessa hakemaan töitä vaihdon aikana, kannattaa hoitaa verokorttiasiat kuntoon heti ekoilla viikoilla, sillä ajan saaminen haastatteluun saattaa kestää monta viikkoa, puhumattakaan tietojen käsittelyajasta haastattelun jälkeen. Mukana haastattelussa pitää olla virallinen henkkari ja muistaakseni myös todistus osoitteesta (esim. kirje täkäläisestä pankista tmv.). Taisin ottaa mukaan myös muita todistuksia (Solentin opiskelutodistus), mutta mikäli en väärin muista, niitä ei tarvittu. Ne kyllä kertoo puhelimessa, mitä papereita tarvitsee ottaa mukaan. Itse haastattelu on todella peruskauraa. Kyselevät ihan perustiedot ja täyttävät lappuja, ja näyttävät sitten sieltä lasiseinän takaa joka ikisen kohdan, ja sun pitää nyökkäillä, että ovat täyttäneet kaikki tiedot oikein. Verokortti (National insurance number) tulee muutaman viikon sisällä postitse, saattaa kestää kauemminkin (6 viikkoa), jos on ruuhkaa.
Aloitin muutama viikko sitten myös netissä käytävän biisinkirjoituskurssin. Löysin nettisivuston, missä pystyy osallistumaan online-kursseille ilmaiseksi, ja ne kestää yleensä 5-8 viikkoa. Biisinkirjoituskurssin opettaja on Pat Pattinson, ja sen tarjoaa Berkley College of Music. Joka perjantai julkaistaan tunnin verran videomateriaalia, ja niihin liittyviä monivalintatehtäviä pitää tehdä n. 2-5 joka viikko. Sen lisäksi joka viikko pitää tehdä yksilötehtävä (kirjoittaa lyriikoita), joita sitten muut oppilaat arvioivat ja antavat palautetta. Itse pitää myös antaa viidelle opiskelijalle palautetta heidän töistään per viikko. Aiheena on mm. song form, points of view (1st, 2nd & 3rd person narrative), rhyme scheme (perfect/family/assonance/consonance rhymes etc.), line number & lengths, melodic & lyric rhythm, multi- & one-word syllables ja preserving the natural shape of the language. Itselleni tämä kurssi sopii todella hyvin, sillä olen Suomessa käynyt biisinkirjoituskurssin, mutta samat säännöt eivät välttämättä päde englannin kieleen.
Biisinkirjoituskurssista puheen olleen, mun pitää äänittää seuraavan tehtävään näyte edellisen viikon lyriikkatehtävästä, tällä kertaa rytmillisesti ja melodisesti sovitettuna. Lähdenpä siis hakemaan akustista kitaraa Jaken luota, se lupasi lainata sen mulle viikonlopuksi, ja opettaa samalla miten kitaran kielet vaihdetaan :) Mikäli joku innostui noista online-kursseista, tässä vielä linkki: https://www.coursera.org/. Kaikki kurssit ovat siis ilmaisia, ja niihin voi osallistua kuka tahansa, missä tahansa. Vaatii toki englannin kielen taitoja, rekisteröitymisen ja tehtävien suorittamisen deadlineihin mennessä (muutoin voidaan hylätä kurssilta). Hyväksytysti suoritetusta kurssista saa myös (epävirallisen) todistuksen.
Munarikasta pääsiäistä tasapuolisesti kaikille!